Природният резерват Ропотамо

By / 22nd декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Природният резерват Ропотамо е разположен на 50 км на юг от Буграс. Резерватът е едно от най-красивите места в България. На територията му ума интересни и уникални природни местности – гъсти гори, устието на река Ропотамо, различни скални образувания, плажа на „змийския остров“ и много други.

Районът е дом на над 100 вида, включително такива влезли в Червената книга на защитените видове в България, а през 1940 година местността е обявена за природен резерват.

В резерват Ропотамо има много редки видове животни и растения. Тук могат да се срещнат около 226 вида прици; сред най-интересните са чаплата и орела рибар, който има размах на крилата над два метра. През територията на резервата минава миграционния път на птиците „Виа понтика“; а пясъчните дюни са дом на различни влечигу у костенурки, на леопардовата змия, на гущери и няколко вида жаби. Има около 50 вида бозайници, сред които са червения и светлокафявия елен, видри, лисици, чакали, диви мечки и други.

Резервата по река Ропотамо е една от главните туристически атракции в региона; там могат да се видят много причудливи скални образувания, най-популярното от които е Лъвската глава.

Мишкова нива – тракийското светилище в района

By / 22nd декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Светилището Мишкова нива е част от голям комплекс, разположен на около 3 – 3.5 км юго-западно от Малко Търново в България; намира се в подножието на хълма, където някога е бил построен древния форт „Голямо градище“; в днешни дни е в непосредствена близост до границата с Република Турция.

Това е уникална религиозна постройка от 1 – 4 век; светилището е разположено близо до гроба на Баст (Бастет) – египетска богиня на Любовта, дъщеря на бога на слънцето – Ра – и майка на Михос. В центъра е построен гроб, наподобяващ пещера в южната част на широк кръг направен от големи каменни блокове с диаметър 23 м и 1.8 метра височина. На разстояние около 150 метра има огромен некрополис и вила, защитена с форт от същия период.

При посещението на това свещено място могат да се открият доста артефакти в подкрепа на предположението, че първоначално светилището е било храм на Михос – пазител на свещените места, защитник на невинните и военачалник в битка.

Светилището е изучавано от много археолози и на места стените са подсилени за да се запази някогашния облик и да не бъде разрушен от природните катаклизми. Разбира се, има и обособена туристическа пътека, чийто ограничения посетителите на района трябва да спазват, за да не разрушат древното светилище.

Най-лесният достъп до Мишкова нива е по път Е87; намира се на 3 км от град Малко Търново по пътя за турската граница и има отклонение; минава се около 1 км през горска пътечка, за да се стигне до самото светилище на Мишкова нива.

Индипасха

By / 22nd декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Индипасха не е често срещана туристическа дестинация, това е по-скоро светилище, разположено в землището на село Сливарово, община Малко Търново и посещавано от стотици поклонници, търсещи изцеление чрез практикуване на древни обреди, в които основна роля има пречистващата и лековита сила на водата. Благоприятните условия като гъстите букови гори и дълбокия усоен дол, също допринасят българското светилище – Индипасха – да е търсено от пилигримите място.

Историята на мястото датира т повече от две хиляди години назад. Индипасха е било светилище почитано още от древните траки и о днес съчетава в себе си езическите и по-късно християнските вярвания.

Най-точно казано Индипасха е древно тракийско оброчище – което означаватайнствен и мистичен район, скрит или труднооткриваем от обикновените хора и достъпен само за просветените.

Има основна два пътя, по които можете да достигнете до Индипасха – единият започва от местността Качул (до моста на река Велека, близко до с. Граматиково), криволичи по горски път и след 7 км се достига до разклон, където има табела към Индипасха. Освен тази табела липсват каквито и да е друи означения на региона, така че лесно може да се загубите. А вторият път е по пътя за село Сливарово (отклонение от основния път Малко Търново – Царево) – пътят е  много лошо състояние и трудно можете да минете скола по него. По този път има табели и ако ги следвате лесно ‘е стигнете до място с с подръчно сковани дървени маси и пейки, което е близо до светилището. Тракийското оброчище е в ниското, до него води стръмна просека, скрита във вековната гора. Всичко до тук звучи като местност извадена от приказките и наистина е така, защото човек веднъж попаднал в Индипасха се чувства като че се връща векове назад в един приказен и спокоен свят, който го зарежда с енергия и лекуа душевните му и телесни болки.

Индипасха е почти недокоснато от човешка дейност, защото странджанските гори са скрили светилището от хората и никой не знаел къде се е намирало. Старите хора разказват, че един сляп бивол, който бил напъден от жалостливия си стопанин (вместо да бъде убит), го е открил наново и след  няколко дни се върнал прогледнал. После пак  губел зрението си, но вече знаел,  връщал се в гората и пак проглеждал. Един ден човекът го проследил и така видял от къде животното  пиело вода и възвръщало зрението си.

И до днес там тече лековитата вода, от която е биел биволът, за да прогледне, а тази вода изправя на крака болни, сакати прохождат и слепци проглеждат. Но най-добре е да се ходи там в  неделята след Великден, когато водата е най-лековита. Индипасха е толкова старо място, че не се свързва дори с конкретен христ

иянски светец.

Накрая, но не на последно място, името се превежда от някои като „след Пасха”, но това са само догатки.  Индипасха е пример за свещено място от най-стария тип, съчетало в себе си четирите основни елемента, от които е създаден светът: огън, въздух, вода и земя.

 

Маслен нос

By / 21st декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Маслен нос е нос в Черно море, в югоизточната част на България. Маслен нос е и най-южната точка на Бургаския залив. Носът завършва с отвесна скала,която се’гмурка’ сякаш в морето. Гледан от север Маслен нос наподобява очертанията на лъвска глава, но не трябва да се бърка със скалното образувание ‘Лъвската глава’ по река Ропотамо.

На носа се намира храмът Свети Никола, а на две мили на север от Маслен нос е разположен нос Караултач.

В миналото по времето на гърците в острите скали на Маслен нос са се разбивали много кораби и са потъвали. Товарът на тези кораби се е състоял главно от амфори, пълни със зехтин, който ясно се е виждал във водите на Черно море след потъването на даден кораб; от тук идва и името на носа – Маслен, заради зехтина.

Фарът

От древни времена и от средновековието фарът е помагал на корабите да се ориентират. Първата информация за фара може да се намери в Бюлетина

на Истанбул на 6 декември 1863. Височината на фара е 10 м над морското равнище; както и фаровете носа на Варна и на остров Света Анастасия – тези

фарове са се състояли от железен стълб, на която е закрепена червена светлина.  

През 1930 компанията Джулиус Пинтш построява нов фар на носа, който още стои там и изпълнява задълженията. Има монтирана леща на компанията

, която работи на гас. Фарът се намира на 7 км на север от Приморско; фарът е едноетажна постройка (има една стая и кухня) за човекът, грижещ се

за съоражението. В малкия залив, който е разположен на юг от носа, на 500 м от фара има малък бетонен кей, където могат да акустират лодки

; които много години са снабдявали фара с гориво и храна по единствения път по вода, тъй като фарът, особено през зимата е на пълно откъснат от сушата.

На юг от фара, през 1937 година е построена квадратна сграда – 3 метра висока, на която е инсталиран бронзов звънец, който е предупреждавал корабите в случай на мъгла. Механизмът задвижващ звънецът е бил прикрепен в камъка,а звънецът е звънял два часа всеки девет секунди по два пъти; след всеки гонг е имало от 3 до 9-секундна пауза. През следващите 25 години това е останало непроменено на фара.

От 1961 година, фарът е електрифициран; през 1968 е модернизиран. Старият вид на фара е запазен и в наши дни във Военноморския музей наВарна.

Приморско

Носът е разположен близо до град Приморско, което се намира на 5 км на юг. В града и обграждащия го региона има прекрасни общирни плажове с много фин пясък.

Ропотамо

Устието на река Ропотамо е разположено на 5 км северо-западно, а и там се намират останските на римски град. Реката криволичи в сущата и през резервата Ропотамо. Регионът на полуострова, на който се намира и Маслен нос, е населяван от древни времена; там се намира и тракийското светилище Таш Беглик, на 200 м навътре в сушата от носа и е било открито през 2003 година.

Природен парк – Странджа

By / 21st декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Ако сте се отправили на юго-изток към Малко Търново или по крайбрежието към градовете Ахтопол и Синеморец, скоро юе попаднете в нежните прегръдки на разпрострялата се Странджа планина; а неразделна част от Странджа е природният парк – Странджа, който е кръстен на самата планина. Паркът е създаден през 1995 и покрива територия от 1 116 км2; има излаз към морето между град Царево и село Резово.

Странджа е ниска планина с гъста растителност. Географското и разположение – на градицата на Европа, Мала Азия и Средиземноморието – формира по-топлия и мек климат, в сравнение с други планински вериги в България. Специфичният климат има оздравителен и благоприятен ефект върху туристите, посещаващи региона. На територията на парка има два климатични курорта – Ахтопол и Малко Търново. Долината на река Велека е изключително живописна и пресича целия парк. Рано някоя мъглива сутрин ако погледнете от върха на планината речните долини изглеждат сякаш морето е наводнило планината. Близо до село Младежко извира река със същото име, а нейните води са природно богатство за България. Много хора вярват, че водата лекува сърдечно-съдови заболявания, както и неврологични такива.

Близостта на Странджа планина до Черно море и мекия и влажен климат определят уникалните природни характеристики. Почти 80 % от територията на парка е покрита с гори, привличащи със своята тищина и спокойствие. Растителното разнообразие е също впечатляващо. Присъствието на различни растителни видове в парк Странджа придава екзотичен чар на местността и създава естествена ботаническа градина в самия парк.
Девствената природа, иникалната смесица от морски и планински гледки и интересното културно и природно наследство са благоприятни за развитието на еко-туризма, спа туризма и други дейности за свободното време.

На територията на природен парк – Странджа могат да бъдат разгледани и многото уникални културни монументи. Също така е запазен и уникалния стил на православните храмове „Успение Богородично“ в Малко Търново, „Св.Св.Кирил и Методий“ в село Кости, „Св.Димитър“ – Брашлян както и многобройните параклиси, разпръснати по цялата планина, всеки от които е построен близо до лековит извор (аязмо). Територията на парка е още осеяна с многобройни археологически обекти, които очароват с мистицизма и величието си. Хиляди години Странджа ланина е била кралството на древните Траки, а сега местното население е решило да развие алтернативни форми на туризъм в техните прекрасни селца. Удобството на типъчните странджански къщи е достъпно за всеки посетител; а топлотата и гостоприемството са доста лековити. Ако човек реши да избяга от скуката на всекидневния живот и забързания живот в големия град – Странджа планина е мястото, към което трябва да се отправи директно.

Лъвската глава

By / 20th декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Ако сте пътували до слънчевия черноморски курорт – Созопол в България, няма начин да не сте минали през Ропотамо и Лъската глава. Лъската глава е скално образувание и е една от най-красивите природни атракции, която страната ни предлага; за съжаление, за нея се знае много малко.  Лъската глава е разположена в крепост на 110 метра надморска височина, над преговете на реката Ропотамо, която свършва с Медния край. Лъвската глава е една от забележителностите в резерват Ропотамо, създаден през 1974. Скорошни археологически разкопки на района разкриват, че Лъската глава е част от крепостта Кале Вълчаново, построена от Траките, които са населявали крайбрежната територия на Странджа през 2 – 1 хилядолетие преди Христа. Професорът водил разкопките казва: ‘ Намерихме останки на мегалитна конструкция (мегалитен – (от гръцки) голяма скала) – конструкция с големи каменни блокове. В центъра на двореца се намират останките на тракийско светилище. Дорецът е използван векове наред след построяването му, заради стратегическото му местоположение. Последните доказателста за живот в региона са от 15ти век. На мястото могат да се видят останките на средновековна църква.’

Крепостта и Лъската глава са доста отдалечени и достъпът до тях е труден; по суша трябва да прекосите Бегликташ, след това да минете по тясна горска пътечка по яжния склон на скалата и след около 40-минутен преход през гъстата гора ще достъгнете до замъка.

Легендите и приказките за заровени съкровища и кладенци със златни монети вълнуват хората и будят интереса на туристите от цял сят и до ден днешен. Историите за Лъвската глава и теориите за произхода й са много – от изънземна намеса в формирането й до по-вероятната версия за природно образувание на каменната формация след затихнала вулканична дейност. А траките са обичали дома си, заради стратегическото му местоположение и природната защитна стена, която е ограждала крепостта и я е пазила от вражески нападения.

Мистерията около Лъската глава се допълва и от факта, че съвсем до скоро тя не е била достъпна за обикновените туристи, тъй като е част от резервата Ропотамо и е в непосредствена близост до резиденцията на бившия държавен глава – Тодор Живков – Перла.

Сред многото митове и теории, главата на краля на животните се издига над местността и покровителства региона, но все още пази тайната си. А дали някога ще я разкрие – може би – елате и се уверете с очите си!

Тракийското светилище Беглик Таш

By / 20th декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Беглик Таш е тракийско скално светилище, разположено по южния бряг на Черно море в България, на няколко километра северно от град Приморско.

В края на 19ти век Чешко-българския историк и археолог Карел Шкорпил предлага първата научна статия за светилището, което тогава е било познато под името Апостол Таш. През 2002 българските археолози започват разкопки на мястото под ръководството на проф. Николай Овчаров.

Името Беглик Таш най-вероятно води началото си от данъка върху овцете, който е бил събиран от властите на османската империя до 1913 година –  „беглик“ и турската дума, описваща голям район, направен от камък – „ташлар“. Беглик Таш е природен феномен от огромни мегалити подредени и издълбани от тракийското племе,а по-късно използвани за религиозни церемонии. Беглик Таш е част от по-голям заобикалящ го район и природно образувание на скали от огромни монолитни блокове с волканичен произход, които са се формирали от застинала магма, която е била изригнала от волкан, който е бил активен през Мезозойската епоха.

Повечето от мегалитите имат следи от скални рисунки по тях, които се предполага, че са били част от тракийски ритуали.  Има останки и от лабиринт, през който посетителите могат да преминат. Също така има запазен и тракийски слънчев часовник, направен от огромни каменни блокове. Има и 150-тонна скала, разположена на земята само на две места, както и пещера във формата на утроба. Вътре археолозите са открили керамични артефакти от ранната желязна ера (10 – 6 век преди Христа), също от Античността и Средните векове; както и каменен олтар, направен от човешка ръка, в края на природно-формираната пещера, което доказва, че наистина е било храм.

Всеки ден, по обяд, слънчевите лъчи влизат през тесния вход на пещерата и се проектират чак в края й. Според покойния български археолог проф. Александър Фол, откривателя на науката за траките, някой от тракийските пещери във формата на утроба са имали способността на пропускат слънчевата светлина самов определено време на деня – природен феномен, който е смятан от Траките за символ на плодородието на земната утроба или на майката-богиня от слънчевия фалус на бога слънце.

Китният град Китен

By / 11th ноември, 2016 / За Китен / No Comments

kiten

Китният курортен град Китен е разположен на 55 км южно от Бургас. Част от самият град е разположен в северната част на реката Караагач, както я знаят по-възрастните жители на града, иначе в по-ново време е позната просто като Китенска река, която директно се влива в Черно море. Другата част на Китен се намира на полуостров Урдовиза, който е сравнително малък по размери, но изключително красив и привличаш туристи не само от България, а и от цяла Европа.

Едно от огромните предимства на курортния град Китен е, че разползага с неподражаемо съчетание на море и планина (Странджа планина) – факт, който много рядко се среща за курортно селище от подобен ранг, особено извън пределите на България. И както всички сме убедени, нашата малка България е уникална с природните си красоти, така че нека им се насладим, като започнем от Китен, например; а ако отседнем и в Диамат Китен ще имаме прекрасните удобства, за които винаги сме мечтали, за да сбъднем бленуваната си лятна почивка и след това дълго да се хвалим с ваканцията, която сме изживели по незабравим начин.

Още малко факти за курортното градче – Китен, които ще са Ви от полза, когато паркирате колата си на някое от обозначените за това места в града. Китен има два прекрасни залива – Караагач и Атлиман, както и обширна крайбрежна ивица, по която може да се разхождате по  залез слънце с половинката си, да усещате вечерния приз и да градите прекрасни спомени, които да Ви топлят през зимните месеци.

Като цяло Китен е прекрасно и тихо местенце, където можете да отседнете със семейството си; а ако изберете Диамант Китен ще се насладите на прекрасни удобства на достъпни цени. Разбира се из града има много ресторанти, таверни и барове, в които можете да усетите атмосферата на южното Черноморие и да изживеете незабравими вечери, пълни с веселие и нови запознанства!

Китният град Китен Ви приканва с разнооразието на природни дадености, както и с впечатляващия нощен живот; отпуснете се, забавлявайте се и се потопете в атмосферата на красивото българско Черноморие.

Мечтаната почивка на Южното Черноморие – Китен

By / 10th ноември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

kiten-plaj1    Курортното градче Китен са предпочитано място за почивка на български и чуждестранни туристи, заради по-топлите морски води на Черно море, прекрасните златни плажове и благоприятния прохладен климат през горещите летни месеци, чудесни условия за почивка и спорт , прекрасни хотелски комплекси, хотели, къщи за гости, апартаменти за гости, стаи за гости и един от тях е  Диамант Китен, където ще получите изключителни удобства на разумни цени.

   Китен е разположен на 30 км от най-южната точка на България, а е и съвсем близо до град Бургас, което го прави курортното селище изключително лесно достъпно за летовниците от България и чужбина. Крайбрежен път  дълъг около 5 км. свързва Китен с друга перла на българското южно черноморие – Приморско. Разходката си заслужава, защото ще се насладите на прекрасна природа, Дюните и плажа на  ММЦ Приморско.

  Хората, които се интересува от историята на българските земи историческите забележителности – трябва да разгледа музейте в град Китен и този в град Приморско с последните си златни находища .

    Още по-привлекателни за всички туристи са плажовете на Китен– северният плаж се казва Атлиман, а южният – Урдовиза.

IMG_9815   Диамант Китен е съвсем близо до южният плаж пресичате главната улица и по стълбички слизате до морето, но така или иначе, разстоянията в Китен не са големи и можете просто да се насладите и на двата плажа. Някой хора смятат, че северният плаж е по-добър, а други предпочитат южния, защото има гориста местност в която е разположен къмпинг Китен и все още там природата е девствена и незастроена, а в края на дългата пясъчна ивицата се влива река Караагач, която  е предпочитано място за риболов.

Развлечения за всички в Китен

By / 9th ноември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Китен е малко китно градче, което обаче разполага с различни развлечения на брега на морето. И на двата по-големи плажа в Китен можете да практикувате различни спортове на открито. Защо не опитате водни ски и парапланеризъм, които наистина вдигат адреналина и Ви дават енергия за целия ден, а междувременно докато Вие спортувате и се забавлявате, професионални фотографи могат да запечатат тези прекрасни моменти на лента и да получите снимките минути след като слезете на плажа.

Развлечения в китенДруг прекрасен начин е наемането на яхта, разбира се Вие просто ще се возите и ще разглеждате залива, но ако имате правоспособност за управление на яхта, можете да карате яхтата и сами и да изживеете незабравими моменти от семейната Ви почивка.

Моторните лодки и водните колела са също достъпно превозно средство по море, а и доста забавни.

   За хората, които искат да се отдалечат от плажа, пълен с туристи могат да  поспортуват- има ново футболно игрище, тенискортове, пешеходна зона за дълги разходки, конна база с инструктори – едно разпускащо и много приятно занимание, прекрасен начин за  общуването с благородните животни – конете – носи на нас хората, успокоение на духа и релаксиране на тялото.

  Ако обичате да вървите пък, Китен предлага еко-разходки по еко-пътеките по протежението на река Ропотамо, къде ще изпитате прохлада и ще презаредите сред красивата природа на местността.

разходка по ропотамо  След дългият ден, може да се приберете и да рекласирате на откритата тераса в луксозния Диамант Китен , от където се вижда в далечината като силует нос Емона, на които е разположен малко след Несебър, залива на резиденция Перла, над които се намира каменното селище Бегликташ, златната пясъчна ивица на ММЦ Примоско, свързваща Приморско и Китен,  Маслен нос, зад които се влива река Ропотамо и където се намират пещери разположени в самото Черно море, парк Аркутино, а на юг най-високия връх Папия на Странджа планина в България, и планински възвишения попадащи в защитена територия  Натура 2000, заливите на къмпинг Корал и къмпинг Арапя.

   Китен предлага забавления и за любителите на нощния живот. Както в самото градче, така и в околностите има много ресторанти с българска национална кухня , дискотеките са  в града , на плажа и в морето, барове са много изискани и модерни. Самата плажна ивица също предлага много места за хапване на морски специалитети или типично български ястия, а докато Вие се наслаждавате на професионално приготвена храна, професионални музиканти, изпълняващи репортоара си на живо пред Вас ще се погрижат за доброто Ви настроение. За любителите на по-екзотична кухня, въпреки че Китен е малък град, можете да похапнете и в китайски ресторант.

  Цените са доста по-ниски от други курорти по нашето Черноморие