Лято 2021

By / 26th април, 2021 / Uncategorized @bg / No Comments

Вярвам, че слънчевите лъчи , чистия морски въздух и комфорта на Диамант Китен ще Ви възстановят и заредят с енергия!!!

От управителя на Diamond Kiten

Чистота! Уют! Приятелство!

By / 16th април, 2021 / Uncategorized @bg / No Comments

Това сме ние! Това е DIAMOND KITEN! Това е вашето място, вашия морски дом в който Ви очакваме отново!

Почивката на море е дългоочакван момент за всеки един от нас. Но въпроса е къде/ в хотел, в семеен хотел, в къща за гости, в квартира/, особено в днешното време на пандемия и ето ни нас- ние предлагаме самостоятелни едностайни апартаменти в град Китен, на тиха улица, а в същото време съвсем близо до морето , на самия център в прекрасния курорт.

Ние държим на чистотата, високото ниво на обслужване, на уюта и удобствата, който сме създали специално за Вас! Тук важния сте Вие, тук е важно за нас да ви накараме да се почувствате специален, да ви подарим усмивка и прекрасни летни спомени, които да ви карат да се връщате при нас!

Морето, чистия въздух и слънцето са здравето дадено ни от природата! Споделете го с нас, при нас! Очакваме вашите резервации!

Вашата оценка за нас!!!

By / 9th февруари, 2021 / Uncategorized @bg / No Comments

Китен

By / 6th февруари, 2021 / Uncategorized @bg / No Comments

Там някъде на брега на Черно море в полите на Странджа планина, между река Караагач и залив Атлиман е разположено едно от най- малките и най- китни градчета на България- Китен. Зимата спи дълбок сън, а лятото разцъвтява като роза. То е една от перлите на българското черноморие .

В центъра на градчето, зад кметство Китен, на тиха и спокойна улица като диамант в короната на града е блести Диамант Китен. Пресичате главната улица и слизате на южния плаж – Урдовиза в Китен. От едната страна на плажа е пристанището, а в другия му край е реката и къмпинг Юг. Златната пясъчна ивица е широка и дълга над 2 км. Посетете нашите апартаменти Диамант Китен-чисти, комфортни, уютни с високо ниво на обслужване . Резервация може да направите през сайта ни www.diamondkiten.com . Очакваме Ви!!!

Природният резерват Ропотамо

By / 22nd декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Природният резерват Ропотамо е разположен на 50 км на юг от Буграс. Резерватът е едно от най-красивите места в България. На територията му ума интересни и уникални природни местности – гъсти гори, устието на река Ропотамо, различни скални образувания, плажа на „змийския остров“ и много други.

Районът е дом на над 100 вида, включително такива влезли в Червената книга на защитените видове в България, а през 1940 година местността е обявена за природен резерват.

В резерват Ропотамо има много редки видове животни и растения. Тук могат да се срещнат около 226 вида прици; сред най-интересните са чаплата и орела рибар, който има размах на крилата над два метра. През територията на резервата минава миграционния път на птиците „Виа понтика“; а пясъчните дюни са дом на различни влечигу у костенурки, на леопардовата змия, на гущери и няколко вида жаби. Има около 50 вида бозайници, сред които са червения и светлокафявия елен, видри, лисици, чакали, диви мечки и други.

Резервата по река Ропотамо е една от главните туристически атракции в региона; там могат да се видят много причудливи скални образувания, най-популярното от които е Лъвската глава.

Мишкова нива – тракийското светилище в района

By / 22nd декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Светилището Мишкова нива е част от голям комплекс, разположен на около 3 – 3.5 км юго-западно от Малко Търново в България; намира се в подножието на хълма, където някога е бил построен древния форт „Голямо градище“; в днешни дни е в непосредствена близост до границата с Република Турция.

Това е уникална религиозна постройка от 1 – 4 век; светилището е разположено близо до гроба на Баст (Бастет) – египетска богиня на Любовта, дъщеря на бога на слънцето – Ра – и майка на Михос. В центъра е построен гроб, наподобяващ пещера в южната част на широк кръг направен от големи каменни блокове с диаметър 23 м и 1.8 метра височина. На разстояние около 150 метра има огромен некрополис и вила, защитена с форт от същия период.

При посещението на това свещено място могат да се открият доста артефакти в подкрепа на предположението, че първоначално светилището е било храм на Михос – пазител на свещените места, защитник на невинните и военачалник в битка.

Светилището е изучавано от много археолози и на места стените са подсилени за да се запази някогашния облик и да не бъде разрушен от природните катаклизми. Разбира се, има и обособена туристическа пътека, чийто ограничения посетителите на района трябва да спазват, за да не разрушат древното светилище.

Най-лесният достъп до Мишкова нива е по път Е87; намира се на 3 км от град Малко Търново по пътя за турската граница и има отклонение; минава се около 1 км през горска пътечка, за да се стигне до самото светилище на Мишкова нива.

Индипасха

By / 22nd декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Индипасха не е често срещана туристическа дестинация, това е по-скоро светилище, разположено в землището на село Сливарово, община Малко Търново и посещавано от стотици поклонници, търсещи изцеление чрез практикуване на древни обреди, в които основна роля има пречистващата и лековита сила на водата. Благоприятните условия като гъстите букови гори и дълбокия усоен дол, също допринасят българското светилище – Индипасха – да е търсено от пилигримите място.

Историята на мястото датира т повече от две хиляди години назад. Индипасха е било светилище почитано още от древните траки и о днес съчетава в себе си езическите и по-късно християнските вярвания.

Най-точно казано Индипасха е древно тракийско оброчище – което означаватайнствен и мистичен район, скрит или труднооткриваем от обикновените хора и достъпен само за просветените.

Има основна два пътя, по които можете да достигнете до Индипасха – единият започва от местността Качул (до моста на река Велека, близко до с. Граматиково), криволичи по горски път и след 7 км се достига до разклон, където има табела към Индипасха. Освен тази табела липсват каквито и да е друи означения на региона, така че лесно може да се загубите. А вторият път е по пътя за село Сливарово (отклонение от основния път Малко Търново – Царево) – пътят е много лошо състояние и трудно можете да минете скола по него. По този път има табели и ако ги следвате лесно ‘е стигнете до място с с подръчно сковани дървени маси и пейки, което е близо до светилището. Тракийското оброчище е в ниското, до него води стръмна просека, скрита във вековната гора. Всичко до тук звучи като местност извадена от приказките и наистина е така, защото човек веднъж попаднал в Индипасха се чувства като че се връща векове назад в един приказен и спокоен свят, който го зарежда с енергия и лекуа душевните му и телесни болки.

Индипасха е почти недокоснато от човешка дейност, защото странджанските гори са скрили светилището от хората и никой не знаел къде се е намирало. Старите хора разказват, че един сляп бивол, който бил напъден от жалостливия си стопанин (вместо да бъде убит), го е открил наново и след няколко дни се върнал прогледнал. После пак губел зрението си, но вече знаел, връщал се в гората и пак проглеждал. Един ден човекът го проследил и така видял от къде животното пиело вода и възвръщало зрението си.

И до днес там тече лековитата вода, от която е биел биволът, за да прогледне, а тази вода изправя на крака болни, сакати прохождат и слепци проглеждат. Но най-добре е да се ходи там в неделята след Великден, когато водата е най-лековита. Индипасха е толкова старо място, че не се свързва дори с конкретен християнски светец.

Накрая, но не на последно място, името се превежда от някои като „след Пасха”, но това са само догатки. Индипасха е пример за свещено място от най-стария тип, съчетало в себе си четирите основни елемента, от които е създаден светът: огън, въздух, вода и земя.

Маслен нос

By / 21st декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Маслен нос е нос в Черно море, в югоизточната част на България. Маслен нос е и най-южната точка на Бургаския залив. Носът завършва с отвесна скала,която се’гмурка’ сякаш в морето. Гледан от север Маслен нос наподобява очертанията на лъвска глава, но не трябва да се бърка със скалното образувание ‘Лъвската глава’ по река Ропотамо.

На носа се намира храмът Свети Никола, а на две мили на север от Маслен нос е разположен нос Караултач.

В миналото по времето на гърците в острите скали на Маслен нос са се разбивали много кораби и са потъвали. Товарът на тези кораби се е състоял главно от амфори, пълни със зехтин, който ясно се е виждал във водите на Черно море след потъването на даден кораб; от тук идва и името на носа – Маслен, заради зехтина.

Фарът

От древни времена и от средновековието фарът е помагал на корабите да се ориентират. Първата информация за фара може да се намери в Бюлетина

на Истанбул на 6 декември 1863. Височината на фара е 10 м над морското равнище; както и фаровете носа на Варна и на остров Света Анастасия – тези

фарове са се състояли от железен стълб, на която е закрепена червена светлина.  

През 1930 компанията Джулиус Пинтш построява нов фар на носа, който още стои там и изпълнява задълженията. Има монтирана леща на компанията

, която работи на гас. Фарът се намира на 7 км на север от Приморско; фарът е едноетажна постройка (има една стая и кухня) за човекът, грижещ се

за съоражението. В малкия залив, който е разположен на юг от носа, на 500 м от фара има малък бетонен кей, където могат да акустират лодки

; които много години са снабдявали фара с гориво и храна по единствения път по вода, тъй като фарът, особено през зимата е на пълно откъснат от сушата.

На юг от фара, през 1937 година е построена квадратна сграда – 3 метра висока, на която е инсталиран бронзов звънец, който е предупреждавал корабите в случай на мъгла. Механизмът задвижващ звънецът е бил прикрепен в камъка,а звънецът е звънял два часа всеки девет секунди по два пъти; след всеки гонг е имало от 3 до 9-секундна пауза. През следващите 25 години това е останало непроменено на фара.

От 1961 година, фарът е електрифициран; през 1968 е модернизиран. Старият вид на фара е запазен и в наши дни във Военноморския музей наВарна.

Приморско

Носът е разположен близо до град Приморско, което се намира на 5 км на юг. В града и обграждащия го региона има прекрасни общирни плажове с много фин пясък.

Ропотамо

Устието на река Ропотамо е разположено на 5 км северо-западно, а и там се намират останските на римски град. Реката криволичи в сущата и през резервата Ропотамо. Регионът на полуострова, на който се намира и Маслен нос, е населяван от древни времена; там се намира и тракийското светилище Таш Беглик, на 200 м навътре в сушата от носа и е било открито през 2003 година.

Природен парк – Странджа

By / 21st декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Ако сте се отправили на юго-изток към Малко Търново или по крайбрежието към градовете Ахтопол и Синеморец, скоро юе попаднете в нежните прегръдки на разпрострялата се Странджа планина; а неразделна част от Странджа е природният парк – Странджа, който е кръстен на самата планина. Паркът е създаден през 1995 и покрива територия от 1 116 км2; има излаз към морето между град Царево и село Резово.

Странджа е ниска планина с гъста растителност. Географското и разположение – на градицата на Европа, Мала Азия и Средиземноморието – формира по-топлия и мек климат, в сравнение с други планински вериги в България. Специфичният климат има оздравителен и благоприятен ефект върху туристите, посещаващи региона. На територията на парка има два климатични курорта – Ахтопол и Малко Търново. Долината на река Велека е изключително живописна и пресича целия парк. Рано някоя мъглива сутрин ако погледнете от върха на планината речните долини изглеждат сякаш морето е наводнило планината. Близо до село Младежко извира река със същото име, а нейните води са природно богатство за България. Много хора вярват, че водата лекува сърдечно-съдови заболявания, както и неврологични такива.

Близостта на Странджа планина до Черно море и мекия и влажен климат определят уникалните природни характеристики. Почти 80 % от територията на парка е покрита с гори, привличащи със своята тищина и спокойствие. Растителното разнообразие е също впечатляващо. Присъствието на различни растителни видове в парк Странджа придава екзотичен чар на местността и създава естествена ботаническа градина в самия парк.
Девствената природа, иникалната смесица от морски и планински гледки и интересното културно и природно наследство са благоприятни за развитието на еко-туризма, спа туризма и други дейности за свободното време.

На територията на природен парк – Странджа могат да бъдат разгледани и многото уникални културни монументи. Също така е запазен и уникалния стил на православните храмове „Успение Богородично“ в Малко Търново, „Св.Св.Кирил и Методий“ в село Кости, „Св.Димитър“ – Брашлян както и многобройните параклиси, разпръснати по цялата планина, всеки от които е построен близо до лековит извор (аязмо). Територията на парка е още осеяна с многобройни археологически обекти, които очароват с мистицизма и величието си. Хиляди години Странджа ланина е била кралството на древните Траки, а сега местното население е решило да развие алтернативни форми на туризъм в техните прекрасни селца. Удобството на типъчните странджански къщи е достъпно за всеки посетител; а топлотата и гостоприемството са доста лековити. Ако човек реши да избяга от скуката на всекидневния живот и забързания живот в големия град – Странджа планина е мястото, към което трябва да се отправи директно.

Лъвската глава

By / 20th декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Ако сте пътували до слънчевия черноморски курорт – Созопол в България, няма начин да не сте минали през Ропотамо и Лъската глава. Лъската глава е скално образувание и е една от най-красивите природни атракции, която страната ни предлага; за съжаление, за нея се знае много малко.  Лъската глава е разположена в крепост на 110 метра надморска височина, над преговете на реката Ропотамо, която свършва с Медния край. Лъвската глава е една от забележителностите в резерват Ропотамо, създаден през 1974. Скорошни археологически разкопки на района разкриват, че Лъската глава е част от крепостта Кале Вълчаново, построена от Траките, които са населявали крайбрежната територия на Странджа през 2 – 1 хилядолетие преди Христа. Професорът водил разкопките казва: ‘ Намерихме останки на мегалитна конструкция (мегалитен – (от гръцки) голяма скала) – конструкция с големи каменни блокове. В центъра на двореца се намират останките на тракийско светилище. Дорецът е използван векове наред след построяването му, заради стратегическото му местоположение. Последните доказателста за живот в региона са от 15ти век. На мястото могат да се видят останките на средновековна църква.’

Крепостта и Лъската глава са доста отдалечени и достъпът до тях е труден; по суша трябва да прекосите Бегликташ, след това да минете по тясна горска пътечка по яжния склон на скалата и след около 40-минутен преход през гъстата гора ще достъгнете до замъка.

Легендите и приказките за заровени съкровища и кладенци със златни монети вълнуват хората и будят интереса на туристите от цял сят и до ден днешен. Историите за Лъвската глава и теориите за произхода й са много – от изънземна намеса в формирането й до по-вероятната версия за природно образувание на каменната формация след затихнала вулканична дейност. А траките са обичали дома си, заради стратегическото му местоположение и природната защитна стена, която е ограждала крепостта и я е пазила от вражески нападения.

Мистерията около Лъската глава се допълва и от факта, че съвсем до скоро тя не е била достъпна за обикновените туристи, тъй като е част от резервата Ропотамо и е в непосредствена близост до резиденцията на бившия държавен глава – Тодор Живков – Перла.

Сред многото митове и теории, главата на краля на животните се издига над местността и покровителства региона, но все още пази тайната си. А дали някога ще я разкрие – може би – елате и се уверете с очите си!