By / 7th ноември, 2016 / За Китен / No Comments

  Част от Китен и Диамант Китен разположен на полоустров вдаден навътре в Черно море, които завършва с нос Урдовиза. Тои е изграден от стръмни варовикови скали които се потапят в дълбините на морето, които, си заслужава да видите, защото именно на тези скали на носа има останките от древна крепост от V век преди Христа , които персийския цар Дарий изгражда тук. 

Плаж Атлиманзаливът Атлиман

Друга забележителност на Китен е заливът Атлиман, или на български – Залива на Коня. Легендата разказва, че една българка – Стана Урдовизка – била поискана за жена от султана. Стана приела да се омъжи, но условието й било той да освободи от данъци и задължения всички околни земи, които тя лично успее да обиколи с коня си за едни ден – от сутринта до залез слънце. Султанът се съгласил да приеме това условие и зачакал Стана да се върне. Бидейки устремена българка, която искала да помогне на своя изстрадал народ, Стана обиколила толкова много площ, че с просто око не можело да се обхванат всички земи през които минала. А когато се слънцето залязвало тя достигнала бреговете  на плажа, където я чакал султана, но от умора коня пада и умира, умряла и прекрасната Стана. Султанът бил истински мъж и удържал обещанието си да освободи от данъци всички тези земи и от тогава до днес хората наричат тази огромна местност обиколена от Стана – Хасекията, което от турски означава освободената земя. Залива наричат Атлиман от „Ат”-красив кон.  Истински си заслужава да заведете семействата си в Залива на Коня, за да видите величествената красота на природата и да разкажете легендата на децата си, защото тази доблестна българка, умряла за благото на всички българи, показва колко силен народ сме и децата ще се гордеят, че са българи; една проста разходка до един залив може да научи най-ценните Ви същества на родолюбие и вяра в собствените им способности и възможности.

Маслен носМаслен нос

  Маслен нос е друга забележителност близо до Китен. Намира се в южната част на полуостров Боруна. Маслен нос е признат за най-красивата местност по южното Черноморие, така че определено си заслужава да отделите няколко часа и да разгледате. Самият нос се издига на 30 м. височина и това прави гледката от него още по-внушителна и неземна. Откъм морето, обаче, маслен нос е недостъпен и може би от този именно факт се носи и зловещата му слава, която едновременно очарова и плаши, но при всички случаи разпалва любопитството на посетителите си и ги привлича, за да го видят и изживеят незабравими мигове, взирайки се в безбрежното красиво Черно море.  А фактите са неоспорими: през 1902 в скалите на Маслен нос се е разбил руски кораб , след това през 1929 г. до носа потънал френският кораб „Жак Фресине“, пренасящ маслини и зехтин. Затова и Маслен нос е едновременно изумително красиво природно образование, но и плащещо място, макар и привличащо именно заради това – в стари времена скалите около носа са причинявали корабокрушения и потъвайки гръцките кораби, пренасящи зехтин, са разливали в морето тази ценна суровина. Морските води отнасяли разлятия зехтин до носа и местното население повярвало, че именно това е причината диви маслинови дръвчета да се появят по склоновете около носа. Хората казват, че тези дръвчета до скоро са виреели там, но днес, по склоновете на затънтеното южно заливче на носа няма и помен от тях – така че това може да си остане поредната градска легенда, но тя привлича с очарованието си, затова го посетете и да преценете сами за себе си, дали тези легенди и иносказания могат да се базират на истински факти или не.

    Накрая, но не на последно място, освен да си почивате активно, изследователският дух във всеки от Вас ще се пробуди и ще Ви изпълни с енергия за новата работна година!


Leave a Comment