By / 20th декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Ако сте пътували до слънчевия черноморски курорт – Созопол в България, няма начин да не сте минали през Ропотамо и Лъската глава. Лъската глава е скално образувание и е една от най-красивите природни атракции, която страната ни предлага; за съжаление, за нея се знае много малко.  Лъската глава е разположена в крепост на 110 метра надморска височина, над преговете на реката Ропотамо, която свършва с Медния край. Лъвската глава е една от забележителностите в резерват Ропотамо, създаден през 1974. Скорошни археологически разкопки на района разкриват, че Лъската глава е част от крепостта Кале Вълчаново, построена от Траките, които са населявали крайбрежната територия на Странджа през 2 – 1 хилядолетие преди Христа. Професорът водил разкопките казва: ‘ Намерихме останки на мегалитна конструкция (мегалитен – (от гръцки) голяма скала) – конструкция с големи каменни блокове. В центъра на двореца се намират останките на тракийско светилище. Дорецът е използван векове наред след построяването му, заради стратегическото му местоположение. Последните доказателста за живот в региона са от 15ти век. На мястото могат да се видят останките на средновековна църква.’

Крепостта и Лъската глава са доста отдалечени и достъпът до тях е труден; по суша трябва да прекосите Бегликташ, след това да минете по тясна горска пътечка по яжния склон на скалата и след около 40-минутен преход през гъстата гора ще достъгнете до замъка.

Легендите и приказките за заровени съкровища и кладенци със златни монети вълнуват хората и будят интереса на туристите от цял сят и до ден днешен. Историите за Лъвската глава и теориите за произхода й са много – от изънземна намеса в формирането й до по-вероятната версия за природно образувание на каменната формация след затихнала вулканична дейност. А траките са обичали дома си, заради стратегическото му местоположение и природната защитна стена, която е ограждала крепостта и я е пазила от вражески нападения.

Мистерията около Лъската глава се допълва и от факта, че съвсем до скоро тя не е била достъпна за обикновените туристи, тъй като е част от резервата Ропотамо и е в непосредствена близост до резиденцията на бившия държавен глава – Тодор Живков – Перла.

Сред многото митове и теории, главата на краля на животните се издига над местността и покровителства региона, но все още пази тайната си. А дали някога ще я разкрие – може би – елате и се уверете с очите си!


Leave a Comment