By / 22nd септември, 2016 / За Китен / No Comments

Китен е известен курорт в южната част на българското черноморие. На плажът в Китен виждаш красотата на морето, чистотата, масивните скали, които сякаш са в обятията на солената морска вода , прекрасните слънчеви лъчи и лекият вятър, който се носи в косите. Усещаш уединение с природата, релакс и вдъхновение. По дълбините на морето могат също да се видят интересни и красиви неща „Морето си има своите тайни и история”. Плажовете са разделени на Южен (Урдовизка) и на Северен (Заливът на коня) .

Южен и северен плаж на Китен

Както в южната, така и в северната част може да видите красотата и да се отдадете на забавленията. В северната част на Китен е разположен прекрасният залив на плаж Атлимант. Красота изпълнена с блестящият златен пясък, небесно синята морска вода и заобикалящата гора. Мястото е подходящо за разходки понеже е заобиколено от зелена растителност. Някои от забавните неща са морските атракции: джетове, сърф, банани, волейбол, футбол и др. Морското дъно е полегато, водата е спокойна, което я прави и подходяща за къпане и на малки деца. По площ плажът е 80 000 кв.м. и е дълъг до 2км. Според легендата другото име на плажа е (Заливът на коня).

Легендата за Заливът на коня

Тази легенда гласи: През 1878г. в селището е живяла българката на име Стана Урдовизка. Тя е била много красива, толкова че дори и турският султан е бил пленен от нейният чар. Без да се замисли той изпратил своята войска за да доведат прекрасната българска девойка. В момента в който султанът и предложил да се омъжи за него, пълните със сълзи очи на Стана блестнали с искра надежда. Девойката рекла на султана, че ще се ожени за него, но имала условие – колкото земя в нейният роден край може да обиколи ездач на кон от изгрев до залез слънце, да бъде освободена от всички дългове и данъци. Погледнал султанът в нейните красиви очи и без да се колебае приел. И така една ранна сутрин красивата българка потеглила със своя кон от полуострова, насочила се на югозапад ,след което препуснала по брега на река Велска, яздила срещу течението и отсрещните скали . От Странджа препуснала към морето и не след дълго стигнала до брега на плаж Атлимант. Там конят рухнал на земята заедно с хубавицата Стана, което било края на живота им. Турският владетел все пак спазил думата си и освободил земята, която Стана яздейки своя кон успяла да обиколи. Затова хората са признали хубавицата и нейният верен жребец за герои, и в чест на тях са нарекли брега (Заливът на коня ), а южната част (Урдовизка).


Leave a Comment