By / 21st декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Ако сте се отправили на юго-изток към Малко Търново или по крайбрежието към градовете Ахтопол и Синеморец, скоро юе попаднете в нежните прегръдки на разпрострялата се Странджа планина; а неразделна част от Странджа е природният парк – Странджа, който е кръстен на самата планина. Паркът е създаден през 1995 и покрива територия от 1 116 км2; има излаз към морето между град Царево и село Резово.

Странджа е ниска планина с гъста растителност. Географското и разположение – на градицата на Европа, Мала Азия и Средиземноморието – формира по-топлия и мек климат, в сравнение с други планински вериги в България. Специфичният климат има оздравителен и благоприятен ефект върху туристите, посещаващи региона. На територията на парка има два климатични курорта – Ахтопол и Малко Търново. Долината на река Велека е изключително живописна и пресича целия парк. Рано някоя мъглива сутрин ако погледнете от върха на планината речните долини изглеждат сякаш морето е наводнило планината. Близо до село Младежко извира река със същото име, а нейните води са природно богатство за България. Много хора вярват, че водата лекува сърдечно-съдови заболявания, както и неврологични такива.

Близостта на Странджа планина до Черно море и мекия и влажен климат определят уникалните природни характеристики. Почти 80 % от територията на парка е покрита с гори, привличащи със своята тищина и спокойствие. Растителното разнообразие е също впечатляващо. Присъствието на различни растителни видове в парк Странджа придава екзотичен чар на местността и създава естествена ботаническа градина в самия парк.
Девствената природа, иникалната смесица от морски и планински гледки и интересното културно и природно наследство са благоприятни за развитието на еко-туризма, спа туризма и други дейности за свободното време.

На територията на природен парк – Странджа могат да бъдат разгледани и многото уникални културни монументи. Също така е запазен и уникалния стил на православните храмове „Успение Богородично“ в Малко Търново, „Св.Св.Кирил и Методий“ в село Кости, „Св.Димитър“ – Брашлян както и многобройните параклиси, разпръснати по цялата планина, всеки от които е построен близо до лековит извор (аязмо). Територията на парка е още осеяна с многобройни археологически обекти, които очароват с мистицизма и величието си. Хиляди години Странджа ланина е била кралството на древните Траки, а сега местното население е решило да развие алтернативни форми на туризъм в техните прекрасни селца. Удобството на типъчните странджански къщи е достъпно за всеки посетител; а топлотата и гостоприемството са доста лековити. Ако човек реши да избяга от скуката на всекидневния живот и забързания живот в големия град – Странджа планина е мястото, към което трябва да се отправи директно.


Leave a Comment