By / 22nd декември, 2016 / Uncategorized @bg / No Comments

Светилището Мишкова нива е част от голям комплекс, разположен на около 3 – 3.5 км юго-западно от Малко Търново в България; намира се в подножието на хълма, където някога е бил построен древния форт „Голямо градище“; в днешни дни е в непосредствена близост до границата с Република Турция.

Това е уникална религиозна постройка от 1 – 4 век; светилището е разположено близо до гроба на Баст (Бастет) – египетска богиня на Любовта, дъщеря на бога на слънцето – Ра – и майка на Михос. В центъра е построен гроб, наподобяващ пещера в южната част на широк кръг направен от големи каменни блокове с диаметър 23 м и 1.8 метра височина. На разстояние около 150 метра има огромен некрополис и вила, защитена с форт от същия период.

При посещението на това свещено място могат да се открият доста артефакти в подкрепа на предположението, че първоначално светилището е било храм на Михос – пазител на свещените места, защитник на невинните и военачалник в битка.

Светилището е изучавано от много археолози и на места стените са подсилени за да се запази някогашния облик и да не бъде разрушен от природните катаклизми. Разбира се, има и обособена туристическа пътека, чийто ограничения посетителите на района трябва да спазват, за да не разрушат древното светилище.

Най-лесният достъп до Мишкова нива е по път Е87; намира се на 3 км от град Малко Търново по пътя за турската граница и има отклонение; минава се около 1 км през горска пътечка, за да се стигне до самото светилище на Мишкова нива.


Leave a Comment